[...] czemu okazują się tak skuteczne w mogą np. odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego! Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym jest dr Johanna Budwig- siedmiokrotnie nominowana do Nobla niemiecka biochemik. Jej odkrycia pomogły już tysiącom chorych ludzi na całym świecie, [...]
[...] pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki. Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości - powinniśmy znacznie zwiększyć udział [...]
Kwasy, które chronią serce w nowej Florze Na polskim rynku w połowie czerwca pojawiła się najnowsza Flora. Oprócz kwasów tłuszczowych Omega – 6 zawiera ona również kwasy tłuszczowe Omega – 3. Dzięki ich wspólnemu działaniu, Flora pomaga chronić organizm przed chorobami układu sercowo – naczyniowego. Na całym świecie, [...]
Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 Poprawia stan serca, krwi, stawów, jelita grubego, a nawet poprawić funkcjonowanie mózgu. Zapobiega osteoporozie. Obniża podwyższony poziom cholesterolu w organizmie. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Najnowsze badania dowiodły, że ten szczególny rodzaj tłuszczu ma zasadnicze znaczenie dla komórek – jego [...]
[...] posprawdzać na MedLine, może ktoś kiedyś robił jakieś solidne badania na ten temat (na portalach dla kulturystów z reguły informacje medyczne są błędne). Wracając do omega 3 - chodzi tu o to, że owszem, sporo pokarmów zawiera kwas alfa - linolenowy (podstawowy omega 3), ale jedynie bardzo nieliczne zawierają kwasy EPA i DHA, które są [...]
[...] doustnych”. Do takich składników wydatnie usprawniających funkcjonowanie organizmu należą dobrze znane już, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3 (n-3). Są one prekursorami eikozanoidów tzw. hormonów tkankowych (prostaglandyny, leukotrieny itp.) związków o dużej aktywności biologicznej i istotnym wpływie na [...]
[...] komórek i tkanek. Nie należy smażyć na olejach: kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym.Oleje te bogate bogate w kwasy omega-6 należy spożywać wyłącznie w postaci surowej. Wtedy zapewniają one zapobieganie zakażeniom i pomagają w gojeniu się ran. Po trwającym 3-4 dni okresie zwiastunów, w [...]
[...] No i jest to jedynie jeden tokoferol, czyli pojedynczy "fragment" kompletnej witaminy E. No ale jako substancja mająca za zadanie przeciwdziałać utlenianiu kwasów omega 3 w takich ilościach jest ok. Co do samych kwasów. To stężenie "tylko" ok. 55%. Nie podali formy trójglicerydów, więc zapewne są to estry etylowe. W typowych warunkach [...]
Czynniki ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Niesława cholesterolu Świat już wie, że cholesterol nie jest taki zły. Niestety większość naszych polskich lekarzy jeszcze tego nie wie, albo nie chce wiedzieć i w dalszym ciągu stosuje u pacjentów z arteriosklerozą (miażdżycą) niebezpieczne dla organizmu leki farmaceutyczne zbijające poziom [...]
[...] powiedzieć nic dobrego, gdyż nie ma powodu, żebym je polecał. Na drugim końcu osi są składniki odżywcze faktycznie niezbędne, jak na przykład deficytowe kwasy tłuszczowe omega 3, ale nawet one mają pewną wadę, gdyż bardzo łatwo ulegają utlenianiu, więc trzeba mieć spore zasoby antyoksydantów. Jeśli ktoś zamierza pić tran, to musi dodać do [...]
[...] na paszy naturalnej ma około 10% tłuszczy nasyconych. Krowa karmiona ziarnem będzie ich miała około 50%. Różnica jest spora. Krowa karmiona sianem będzie miała dużo tłuszczy omega 3, a jeśli się je kumuluje każdego dnia przez większość dni naszego życia, to nasze własne tłuszcze w dużej mierze składają się z tłuszczy omega 3. Zalecałbym 50% [...]
[...] zbyt dużą ilością ciężko strawnego białka (np serwatka tak działa na niektórych), co doprowadza do niebezpiecznego wzrostu kwasu moczowego we krwi. Nie licząc stosunku omega 3 do 6 robisz poważny, a nawet bardzo poważny błąd. Nie chcę tu zabrzmieć jak ktoś, kto się wymądrza, uznaj to za dzielenie się wiedzą - forum od tego jest, ja nauczę [...]
[...] aczkolwiek, jak wykazują badania amerykańskie prowadzone na Hawajach regularny wysiłek fizyczny oraz dieta bogata w warzywa (witaminy) i ryby(kwasy omega-3) w sposób drastyczny obniżają ryzyko palaczy!!! 7. alkohol zachował dość wysoką pozycję w rankingu czynników ryzyka chorób wątroby i nowotworów, jednakże [...]
Witam, możesz rownież w jednej porcji .Kwasy Omega 3 są najbardziej popularną grupą, możemy o nich usłyszeć tak naprawdę wszędzie i o tym, jak ważny jest ich udział w naszej diecie oraz suplementacja. Do kwasów Omega 3 zaliczamy te z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim [...]
[...] tłuszcze w wielu badaniach potwierdziły korzystny wpływ na zdrowie). NNKT to grupa o której chyba powinienem wspomnieć wcześniej, mam tu na myśli szczególnie omega-3(poprawiają wrażliwość insulinową w mięśniach, a pogarszają w tkance tłuszczowej, polepszają wrażliwość na leptynę w mózgu, proponuje przy diecie 2000 kcal(25% [...]
GLA to kwas tłuszczowy z grupy omega 6 należącej do tłuszczy wielonienasyconych. Szczególnie dobrze sprawdza się w chorobach skóry o podłożu zapalnym, gdyż kwasy omega 6 z natury wpływają na poprawę stanu zdrowia skóry, a GLA wykazuje dodatkowo właściwości przeciwzapalne. Często stosowany w terapiach przewlekłych chorób zapalnych skóry jak ŁZS. [...]
Nadmiar pewnych tłuszczów może przyspieszać rozwój raka piersi Dieta bogata w tłuszcze z grupy tzw. omega-6 (nienasycone kwasy tłuszczowe) może przyspieszać rozwój raka piersi poprzez wpływ na aktywność genów regulujących podziały komórek - informuje pismo "Molecular Carcinogenesis". Kwasy tłuszczowe omega-6 należą (razem z kwasami [...]